معاون ميراث فرهنگي كشور در مراسم نكوداشت ثبت جهاني باغ اكبريه بيرجند كه عصر ديروز دوشنبه در خراسان جنوبي و در محل اين باغ تاريخي برگزار شد گفت: باغ اكبريه بيرجند نمونهاي بارز از باغ ايراني است.
به گزارش مركز روابط عمومي و اطلاعرساني سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري كشور «آتوسا مومني» با بيان اين مطلب افزود:: در دل كويرهاي تفتيده كيلومتر ها به پيش مي روي و ناگهان با فضايي سبز مفرحو شادي آور كه همان باغ ايراني است مواجه مي شوي كه ابتكار و دانش ايراني موفق به خلق آن شده است. و مانند این است كه ايرانيان با خلق باغ ايراني گويي بهشتي اين جهاني را در كنار ماوراي خود آفريدهاند.
به گفته مومني براي آن كه اثري در فهرست ميراث جهاني يونسكو به ثبت برسد ضروري است دست كم يكي از شش معيار مورد ارجاع يونسكو در اين موضوع را برآورده كند و از آن طريق ارزش برجسته ي جهاني آن كه آن مقوله را از ديگر مقوله هاي رقيب متمايز ميسازد به جهانيان ثابت گردد. باغ ايراني هنگام ثبت اكثريتي قاطع از اين معيارهاي شش گانه را برآورده ساخت وبه همين دليل به سرعت و بي هيچ بحثي به ثبت جهاني رسيد اما در اين ميان معياري كه به طور ويژه شايان ذكر است معياري است كه عنوان مي دارد اثر نامزد ثبت بايد تجلي اي بارز از ابتكارات خلاق بشر درتعامل با طبيعت باشد و ترديدي نيست كه باغ ايراني حاصل چنين ابتكاري است كه ويژهي ايراني خلاق است.
اين مقام مسئول اظهار داشت: ويژگي بارز ديگر پروندهي ثبتي باغ ايراني آن بود كه با اين ثبت جمهوري اسلامي ايران نخستين تلاش خود براي ثبت زنجيرهاي را در مقياس جهاني تجربه كرد كه البته تلاش و تجربهاي موفق بود. ثبت زنجيره اي در يك كلام عبارت است از معرفي يك مفهوم هسته اي (كه در اين جا همان باغ ايراني است) از طريق ثبت شماري از تجليات برجستهي آن (كه همان گونه كه مي دانيم در پروندهي باغ ايراني تعداد نه باغ برجسته و منحصر به فرد ايراني را شامل شد: باغ تاريخي پاسارگاد، باغ ارم، باغ چهل ستون،باغ فين، باغ دولت آباد، باغ پهلوان پور، باغ عباس آباد، باغ شاهزاده و باغ اكبريه) گزاف نيست اگر مدعي شويم كه مصاديق منحصر به فرد باغ ايراني در كشور ما بسيار پر تعدادتر از اينند. معذلك با عنايت به دشواري روند ثبت جهاني و تدوين پرونده هاي مفصل مربوطه همين تعداد نيز به منزله ي گفته ي معروف مشت نمونه خروار، موفقيتي عظيم را براي كشورما در عرصه ي ثبت جهاني به ارمغان آورد.
وي گفت: تلاش شد كه مصاديق مورد اشاره هر يك با ويژگيهاي شاخص خود به خوبي تنوعات باغ ايراني را در عين حفظ مفهوم هسته اي آن به نمايش بگذارند و در اين ميان باغ اكبريه ي بيرجند كه نگين اين شهر پرقدمت، فرهنگي و ريشهدار شرق ايران است، به عنوان يكي از اين مصاديق نه گانه انتخاب شد تلاش شد كه مصاديق انتخاب شده قدمت باغ ايراني سازگاري اين مفهوم با اقليم هاي گوناگون ايران محوريت آنها در شكل گيري اجتماعات مدني و پاره اي از ملاحظات جزئي تر نظير سيستم آبياري نحوه ي كاشت ونگهداري گونه هاي مقاوم و سازگار با محيط نحوه ي اجراي باغ به لحاظ ملاحظات معماري و نظائر آنها را نمايشگر باشند و در اين ميان باغ اكبريه ي بيرجند باغي شاخص است باعي در قلب كوير وسيع مشرق ايران باغي با تنوعات خاص خود در اجراي فضاهاي سبز، سيستم آبياري و اجراي آثار معماري اي كه در دل خود جاي داده است.
مومني به پيامد ثبت جهاني اشاره كرد وافزود: ثبت جهاني فرآيندي است كه چنان چه به درستي مديريت شود ملزومات توسعه ي پايدار فضاهاي شهري پيرامون اثر ثبت شده را فراهم مي آورد و اگر به خوبي هدايت نگردد مي تواند با اقداماتي نسنجيده از قبيل عدم كنترل فشار مخرب گردشگر موجبات زحمت و دلزدگي اجتماع انساني محاط بر اثر و همچنين تخريب اثر را فراهم آورد و به همين دليل است كه معاونت ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري همواره بر اين موضع اصولي پافشاري كرده است كه ثبت در ابعاد ملي وجهاني آن پايان كار نيست بلكه نقطه ي آغاز تلاشي مستمر پي گير و دل سوزانه است براي پاسداري از اثر ثبت شده كه كاري به مراتب دشوارتر علمي تر و حساس تر است.
وي افزود: براي حفاظت هرچه بهتر ازاين باغ تاريخي ارزشمند از همه متخصص ودست اندر كار گرفته تا مردم شريف اين شهر زيبا به همكاري در صيانت از اين گنجينه ي فاخر فرهنگي و طبيعي شهر فرا مي خوانم.
/108
انتهای پیام/